FAQ

Meest gestelde vragen

Hoe is de regelgeving rond de verplichte kilometerheffing?

Vanaf 1 april 2016 moet iedere trucker verplicht kilometerverheffing betalen in België. Wij geven u u graag de nodige informatie, want er worden grote boetes gegeven voor het niet naleven van de regels.

Wat?
De kilometerheffing zal in België het Eurovignet vervangen, vanaf 1-04. Alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton, zullen tol betalen aan de hand van een OBU (On-Board-Unit). Nederlandse truckers die op Belgische wegen rijden, zullen dus ook een OBU moeten hebben. Belgische truckers die op Nederlandse wegen rijden, zullen nog altijd het Eurovignet moeten gebruiken.

Waar?
Deze maatregel is van toepassing op autosnelwegen en op bepaalde gewest- en gemeentewegen binnen België.

Waarom?
Het systeem is ingevoerd voor het principe ‘de gebruiker betaalt’. Dit wil zeggen dat iedereen een eerlijke bijdrage betaalt voor het gebruik van de wegen.

Hoe?
U moet een OBU aankopen, dit apparaat registreert via satelliet uw traject. Er zijn 2 mogelijkheden om dit te installeren:

  1. Via uw aansteker: u verbind het apparaat door het in uw aansteker te steken. Als u de aansteker even gebruikt om uw gsm op te laden of het is niet goed geconnecteerd, dan zal de OBU geen verbinding maken met de satelliet en krijgt u een boete.
  2. Vast inbouwen: u bouwt het apparaat vast in en sluit het aan op een stroomvoorziening.

Wij raden sterk aan om de 2de optie te gebruiken en zo boetes te vermijden.

Kosten?
Elke 14 dagen ontvangt u een afrekening van het aantal kilometers u gereden heeft. Wenst u graag de tarieven van de tol te weten? Geef ons een seintje.

Waar kopen?
Wij hebben enkele OBU’s aangekocht voor onze klanten en de eerste zijn al binnengekomen! Wij hebben de knowhow in huis en kunnen u dus helpen bij de installatie en registratie. De borg bedraagt 135 euro.

 

Contacteer ons en wij helpen u graag op weg: + 32 9 277 44 74 of info@my-trucks.com.

Waar kan ik terecht voor een OBU (On Board Unit)?

My-Trucks zorgt ervoor dat er een OBU wordt aangeleverd door ons bij de oplevering van uw voertuig. U hoeft zich hier dus geen zorgen over te maken.

Wanneer is een trekker beschikbaar?

My-Trucks heeft alle voertuigen per direct beschikbaar.

Mag ik als huurder mijn gehuurde trekker laten bestickeren gedurende de huurperiode of mag dit pas bij de laatste betaling? Anders kan niemand zien wat we doen.

Wanneer u een huurkoop-contract afsluit met My-Trucks, ben u  economisch eigenaar, dit wil zeggen dat u uw trekker zelf verder positief kunt uitbouwen. Dit is geen probleem.

Voorziet My-Trucks een mautkast bij de oplevering van de trekker of moet ik als huurder dit zelf installeren?

Deze zal u zelf moeten voorzien, wij kunnen niet voor iedereen specifiek tol – incasso voorzien.

My-Trucks kan voor de nivo-vergunningen zorgen, wat houdt dit precies in en hoeveel kost dat?

Dit kan bekeken worden voor Nederlandse klanten, als deze firma ze voorradig heeft. Op dit moment is het onmogelijk de nivo-vergunning te bezorgen.

Indien wij problemen ondervinden met betrekking tot het afbetaling van de trekker (er komt een maand niet voldoende inkomen binnen) wat moeten we dan doen en wat gebeurd er met het voertuig?

Indien u vooraf weet dat u  niet voldoende inkomsten zal verwerven, kan u contact opnemen met ons kantoor. Concreet neemt u contact op met uw vertrouwenspersoon binnen onze firma. Uit ervaring weten wij dat elk dossier zijn specifieke aanpak nodig heeft. Wij zullen dan ook met u een oplossing zoeken om de tijdelijke liquiditeitsproblemen te overbruggen. Bij niet betaling mag u er vanuit gaan dat u schriftelijk zal aangemaand worden om te betalen.

Wanneer ben ik kentekenhouder van het voertuig?

Op het moment dat u alle huurbedragen heeft betaald, wordt het kenteken/nummerplaat overgeschreven op uw naam.

Indien ik een huurcontract bij jullie afsluit, is dit dan een zuivere financiering? ben ik dan wel verantwoordelijk voor belasting en verzekering?

Dit klopt inderdaad. De huurkoop-formule die u bij ons krijgt, omvat enkel de financiële lasten van het voertuig. U bent economisch eigenaar en betaalt dus zelf de belasting en de verzekering. Na de huurperiode wordt u volledige eigenaar van het voertuig.

Kan ik vroegtijdig de vrachtwagen voor een deel afbetalen? Als ik bijvoorbeeld in april of mei een hogere omzet draai (dit zijn mijn drukste maanden) kan ik dan al 10000 euro afbetalen en vervolgens de huurfacturen verder betalen en is dit boetevrij?

Inderdaad, indien dit haalbaar is voor u, is dit zeker mogelijk. Dit wordt bekeken als voorlopen op uw aflossing, bijgevolg zijn hier geen boetes aan gekoppeld.

2e hands vrachtwagen kopen?

Tips en informatie om een 2e hands vrachtwagen te kopen.

Maak nu gebruik van de mogelijkheid om de 2e hands vrachtwagen te kopen, maar ga jezelf eerst eens goed inlezen en stel jezelf een paar vragen:

  • Waar kan ik een 2e hands vrachtwagen vertrouwd kopen?
  • Wat zijn de kosten van een 2e hands vrachtwagen?
  • Wat zijn de mogelijkheden van de 2e hands vrachtwagen?
  • Waarom wil ik een 2e hands vrachtwagen en geen nieuwe?
  • Hoeveel km mag er op de teller staan?
  • Waar wil ik de 2e hands vrachtwagen voor gaan gebruiken?
  • Hoe oud mag de 2e hands vrachtwagen zijn?

De keuze maken

Als je een 2e hands vrachtwagen hebt gekozen, dan is het niet meer zo moeilijk. Dan kun je de papieren in orde gaan maken en aangeven dat je hem wilt kopen, denk er wel goed aan dat je hem eerst na laat kijken, keuren, voordat je gaat kopen! Het zou zomaar kunnen dat anderen je teveel laten betalen, misschien is er binnenkort groot onderhoud nodig en is dat niet gemeld. Dit betekent dat er veel kosten gemaakt moeten worden, dat is natuurlijk geen prettig idee. Zorg daarom dat je dit voor bent en zorg dat jij weet wat de kosten nu zijn en dat je weet wat de gebreken zijn of binnenkort kunnen worden, dan kun je hier met de prijs rekening mee houden. Denk goed aan je eigen geld, want als je eenmaal stukken hebt met een vrachtwagen dan kan het snel hoog oplopen. Neem daarom de tijd om er even naar te kijken en maak dan de beslissing wat het gaat worden en voor welke prijs, zorg in ieder geval dat je niet teveel gaat betalen. En zet alle gemaakte afspraken op papier, dat scheelt veel gedoe later als er toch mankementen komen.

Bestellen

Je kunt altijd gaan voor een 2e hands vrachtwagen, maar je moet dan wel goed kijken waar dat je deze gaat kopen en wat de mogelijkheden zijn. Ga daarom eens goed na wat de kosten zullen zijn en of dat je ook echt waar krijgt voor je geld. Je kunt het beste een expert laten kijken naar de vrachtwagen en dan vragen of dat hij voldoet aan de eisen, het zou zomaar kunnen dat iemand de wagen weg doet omdat er onderdelen vervangen moeten worden en er daardoor teveel kosten moeten worden gemaakt. Dit moet je voorkomen en daarom moet je altijd zorgen dat hij eerst gekeurd is zodat jij weet of er binnenkort kosten te verwachten zijn.

bron: vrachtwagen-kopen.nl.

Waarom moet ik BTW betalen? En kan ik dit terugvorderen?

Vooreerst moet je als ondernemer weten dat de BTW slechts dient betaald te worden op de maandlast. Dit gaat dus slechts over enkele honderden euro’s. Als ondernemer krijgt u die BTW bij uw eerste aangifte weer terug, u schiet dit als het ware voor, net zoals bij de rest van uw zakelijke uitgaven.

Kan ik als startende ondernemer ook gebruikmaken van dit LeaseKoop-Systeem?

Juist voor starters is het My-Trucks-systeem ontwikkeld. Dit is de beste methode om een vrachtwagen aan te schaffen. U heeft het voordeel dat u niet nog meer grote bedragen in een keer hoeft te betalen.

Wat zijn de voordelen van dit systeem?

Als u kiest voor het LeaseKoop-systeem van My-Trucks, dan betaalt u een vast bedrag per maand. Hierdoor weet u perfect wat u per maand betaalt. Ook hoeft u in het begin niet meteen een groot bedrag te betalen en houdt u uw financiën op orde.

Wanneer ben ik eigenaar van de vrachtwagen?

U mag deze occasie truck gebruiken & onderhouden gedurende bvb. 36 maand (zie contract). Hiervoor krijgt u maandelijks een factuur. U wordt eigenaar vanaf het moment dat u de alle termijnen en de restwaarde heeft betaald. Dan komt de vrachtwagen op uw bedrijfsbalans aan de (activa-zijde). Alle schuld is dan ook verdwenen.

Is deze maandsom (excl. BTW) fiscaal aftrekbaar?

Voor chauffeurs-ondernemers is deze maandelijkse som inderdaad volledig fiscaal aftrekbaar en is de btw recupereerbaar.

Waarom zijn jullie goedkoper dan andere verkopers van tweedehandstrucks ?

Wij doen zoveel mogelijk zaken telefonisch en per e-mail. Hierdoor kunnen wij fors besparen op kantoren en receptiemedewerkers. Dit rekenen wij uiteraard door om u een zo goedkoop mogelijk aanbod te kunnen doen.