Welke wagens voldoen aan de term ‘lichte vracht’?

Slechts enkele bedrijfsvoertuigen voldoen eraan. Enkele voorbeelden zijn pick-ups en sommige bestelwagens. Alsook moet het voertuig een open laadbak hebben. Pick-ups worden zodoende altijd behandeld als lichte vracht.

De lichte vracht en de voordelen op fiscaal vlak

Sinds 1 januari 2012 is er een nieuwe regeling voor de bedrijfsvoortuigen, de voordelen worden nu berekend op basis van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde.
Deze regel geldt voor de minibussen, personenwagens, wagens voor gemengd gebruik en de omgebouwde lichte vrachtwagens. Denk maar aan de SUV.

Voor de echte lichte vracht of camionette wordt het voordeel berekend op de werkelijke waarde. Naast dit voordeel geniet de lichte vracht tal van andere fiscale voordelen.
Zo is er geen belasting op inverkeerstellingen, een lagere verkeersbelasting, volledig op te nemen in de beroepskosten, andere afschrijvingsvoorwaarden, 100% aftrekbare BTW, …

Onder ‘echte’ lichte vracht verstaat men dat het voertuig goederen vervoert, maximum 3500kg weegt, de verhouding van de wielbasis en lengte van de laadruimte minstens 50% is en over een vaste en gladde horizontale laadvloer beschikt.

Een tweedehands vrachtwagen kopen?

Met een stock van tientallen camions zijn wij ervan overtuigd dat u uw truck/vrachtwagen of lichte vracht zal vinden.

Bekijk ons aanbod